Chleb jest pyszny, ma sprężysty i aromatyczny środek oraz chrupiącą skórkę i najbardziej smakuje z masłem.
Polecam do upieczenia.
Chleb pszenny na zakwasie żytnim przesypywany kakao.
Składniki:
- 500 gram mąki pszennej 450 dałam T 650
- 375 g wody
- 140 g aktywnego zakwasu żytniego na mące 2000
- 12 g soli
- 6 x 1/4 łyżeczki kakao
Przygotowanie chleba:
- Wymieszałam wodę z mąką i odstawiłam na godzinę.
- Potem dodałam zakwas i sól i dokładnie wymieszałam, odstawiłam na godzinę.
- Potem składałam ciasto co godzinę i tak przez 6 godzin.
- Składałam ciasto czyli wyciągałam w górę i wciskałam w środek kuli i tak na cztery strony świata.
- Składając co godzina posypywałam wierzch ciasta kakao przez sito, potem składałam.
- Po 6 godzinach złożyłam ciasto w bochen i umieściłam w koszyku rozrostowym wysypanym mąką ryżową.
- Koszyk wstawiłam do torby foliowej i wstawiłam na 18 godzin do lodówki.
- Następnie nagrzałam garnek żeliwny z pokrywką do temperatury 250 C i do gorącego przełożyłam bochen.
- Piekłam w 250 C przez 10 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 200 C, piekłam kolejne 15 minut, potem zdjęłam pokrywkę i piekłam kolejne 15 minut.
- Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis z FB.
"Podróże małe i duże"
Drewniany, zabytkowy młyn nad Nerem w Małyniu woj. łódzkie |
2 komentarze
Super chleb z kakao ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze smakuje, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.