Chleb jest pyszny, ma sprężyste wnętrze i chrupiącą skórkę.
Piekłam go na kamieniu do pizzy, można też na blaszce, wcześniej nagrzanej.
Chleb z semoliną.
Składniki:
- 200 g zakwasu z semoliny lub pszennego lub żytniego - dałam pszenny
- ok. 350 g letniej wody
- 500 g semoliny
- 15 g soli morskiej
Przygotowanie chleba:
- Wymieszałam zakwas z wodą a następnie dodałam sól i semolinę.
- Wyrabiałam robotem z mieszadłem hakowym około 12 minut na drugim biegu.
- Ciasto stało się wówczas sprężyste i elastyczne.
- Miskę spryskałam oliwą a z ciasta uformowałam kulę, włożyłam ją do miski, nakryłam folią i odstawiłam do wyrastania aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Trwa to różnie w zależności od mocy zakwasu i ciepła w pomieszczeniu.
- W temperaturze 24 C trwa to zazwyczaj ok. 4 - 5 godzin.
- Potem ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam i uformowałam bochenek, włożyłam go do koszyka rozrostowego wysypanego mąką ryżową.
- Nakryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrastania na 1,5 - 2 godzin.
- Piekarnik nagrzałam wraz z kamieniem do pizzy do 220 C.
- Wyrośnięty chleb przełożyłam na nagrzany kamień, nacięłam chleb żyletką.
- Na dno piekarnika wrzuciłam kostki lodu aby naparować w środku.
- Piekłam chleb 40 - 50 minut, ma być dobrze rumiany a postukany pod spodem wydaje głuchy dźwięk.
- Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis z książki D. Leadera „Local Breads”.
"Podróże małe i duże"
Świtezianka |
4 komentarze
Uwielbiam taki domowy chleb, który nie "daje" drożdżami. Zdrowy, smaczny a zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia zapada w pamięci na lata. Smak dzieciństwa, coś wspaniałego.
OdpowiedzUsuńnaturalab ja już od 16 lat sama piekę chleby i potwierdzam Twoje słowa w całości.
UsuńBardzo ciekawy wpis. Ostatnio podchodze do przygotowania takiego chlebka na zakwasie.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo za miłe słowa. Taki chleb z domowego piekarnika jest wspaniały i fajne jest to że wiesz co jesz i co do niego włożyłaś. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.