Chleb jest aromatyczny, ma sprężysty środek i chrupiąca skórkę.
Idealny dla osób na diecie bezglutenowej.
Wszyscy inni też mogą zajadać ze smakiem bo on jest przepyszny.
Chleb na drożdżach z płatkami owsianymi.
Składniki: forma 27 x 14 x 10 cm
- 4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 50 g drożdży świeżych
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
- 4 ogórki kiszone małe
- 4 łyżki łupiny nasiennej babki jajowatej
- 4 łyżki dowolnego białka - użyłam mleka w proszku
- olej do wysmarowania formy
Przygotowanie chleba:
- Do misy malaksera wlałam wodę, wodę z ogórków, wsypałam kaszę i płatki owsiane, zostawiłam na noc.
- Ogórki pokroiłam w drobną kostkę i dołożyłam do kaszy już rano, zmiksowałam na gładką masę.
- Potem dodałam białko, babkę i wkruszyłam drożdże.
- Ponownie zmiksowałam na jednorodną masę.
- Teraz masę odstawiłam na 40 minut aby ciasto podrosło, czasami trzeba dłużej a czasami szybciej zaczyna rosnąć.
- Zależy to od pory roku i ciepłoty pomieszczenia.
- Formę wysmarowałam olejem i przełożyłam po tym czasie ciasto chlebowe do formy, wyrównałam wierzch.
- Pozostawiłam chleb na 30 minut aby się podniósł.
- Chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 80 - 90 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Majowa łąka w Małyniu woj. łódzkie |
5 komentarze
Interesujący przepis ;)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco.
UsuńJakie wymiary keksówki?
OdpowiedzUsuńZawsze podaje wymiary formy a ta jest przy składnikach.
UsuńA, rzeczywiście! Sory, nie zauważyłem! Dzięki za odpowiedź!
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.