Chleb robi się szybko, pięknie rośnie, smakuje wybornie.
Wrzucamy składniki do misy, wyrabiamy a potem to już jak w tytule błyskawicznie.
Zachęcam do pieczenia, bo nic nie zastąpi chleba wypiekanego w domowym zaciszu.
Chleb orkiszowy na drożdżach.
Składniki: keksówka 26 x 12 cm
- 400 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 500 ml ciepłej wody
- 4 - 5 łyżek płatków owsianych
- 15 g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka ziaren dyni
Przygotowanie chleba:
- Drożdże rozpuściłam w ciepłej wodzie - ok. 40 C.
- Teraz dodałam do wody płatki owsiane i cukier, wymieszałam i odstawiłam na 15 minut.
- Do misy robota wsypałam resztę składników, oprócz ziaren, dodałam zaczyn i wymieszałam a potem wyrabiałam ok. 10 minut przy użyciu mieszadła hakowego.
- Na koniec dodałam ziarna i krótko wyrabiałam.
- Keksówkę posmarowałam masłem i wysypałam otrębami, przełożyłam do niej ciasto.
- Odstawiłam na 15 - 20 minut.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 220 - 230 C z opcją termoobiegu przez 15 minut, po czym nastawiłam temperaturę na 180 C z opcją grzania góra/dół i piekłam jeszcze 40 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
W styczniu na Wiśle w Ciechocinku |
2 komentarze
Jak zwykle super chlebek ;)
OdpowiedzUsuńSmaczny i zdrowy, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.