Zupa jest niesamowita smakowo, szybka w wykonaniu.
Przepis pochodzi z bloga Turczynki Duygu, która obecnie mieszka w Polsce - Tureckie przepisy.
Ja przepis znalazłam u Amber, dzięki za inspiracje.
Kıymalı şehriye çorbasi - Turecka zupa z mielonym mięsem.
Składniki: 4 porcje
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 5 szklanek wody
- 5 łyżek makaronu risi
- sól morska
- mielony czarny pieprz turecki
- 1 jajko
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie zupy:
- Masło i oliwę zagrzałam w rondlu, podsmażyłam na nich mięso mielone stale mieszając aż stało się brązowymi kuleczkami.
- Teraz wlałam wodę i zagotowałam.
- Wsypałam na gotującą zupę makaron i gotowałam aż stał się miękki, jakieś 6 minut.
- Jajo wymieszałam z sokiem z cytryny, wlałam trochę zupy do jaja, zahartowałam i wlałam całość do zupy.
- Ponownie zagotowałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem, gotowałam jeszcze 2 minuty.
- Podałam od razu.
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Różowa pełnia księżyca 08.04.2020 w czasie zarazy |
4 komentarze
Znam tę zupę. Jest przepyszna i co najważniejsze nie potrzeba do niej śmietany.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Wszystko się zgadza Łucjo, jest przepyszna. Cieszę się że i Tobie posmakowała. Pozdrawiam.
UsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis! Dla mnie to nowość ;)
OdpowiedzUsuńDollka ta zupa jest pyszna i warto ją wypróbować, posmakuje na pewno.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.