Chleb jak napisałam w tytule jest szybki i bardzo łatwy.
Zachęcam do upieczenia swojego domowego pieczywa.
Pyszny chleb.
Składniki:
- 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie chleba:
- Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie.
- Potem dodałam sól i mąkę i wyrabiałam - ja mieszadłem hakowym robota prze ok. 10 minut aż ciasto stało się elastyczne.
- Oczywiście można to robić ręką lub łyżką drewnianą.
- Kulę ciasta przełożyłam do miski i odstawiłam pod przykryciem na 20 minut aby podrosło.
- Potem wyjęłam ciasto na blat, uderzyłam w środek pięścią czyli odgazowałam a następnie zagniotłam i uformowałam bochenek.
- Bochenek umieściłam na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Chleb posmarowałam oliwą wymieszaną z wodą.
- Nacięłam żyletką i wstawiłam do zimnego piekarnika nastawionego na temperaturę 190 C z opcją grzania góra/dół.
- Od momentu jak piekarnik osiągnął żądaną temperaturę piekłam chleb 40 - 45 minut.
- Studziłam bochen na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Trogir - Chorwacja |
1 komentarze
Bardzo szybki i warto wypróbować.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.