Zawsze powtarzam że Mikołaj - ten od prezentów wie, i tym razem wiedział.
Pod choinką znalazłam ten oto niesamowity egzemplarz poświęcony tureckim miasteczkom, targom, meczetom z całą masą ciekawostek i przepisów.
Książkę "Stambuł do zjedzenia" napisał Bartek Kieżun.
Mikołaju wielkie dzięki.
Książka jest pięknie wydana, piękne zdjęcia.Książka jest zbiorem przepisów które osobiście wypróbował Bartek ale nie tylko.
Jest tu mnóstwo opowieści o tureckich zabytkach, miejscach do zobaczenia.
Uwielbiam takie książki gdzie przepisy przeplatane są opowieściami o tychże lub o miejscach z których pochodzą.
„Bartek Kieżun mieszka w mojej okolicy. Kiedy dzwoni, że będzie mógł w drodze do miasta podrzucić jakiś smakołyk, domyślam się, że pracuje nad kolejną książką i robi zdjęcia opisywanych dań. A więc dwa w jednym: mogę delektować się tym, o czym pisze, a potem przeczytać o tym, czym się delektowałem. Następnie, wyposażony w jego mistrzowskie historyczno - obyczajowe wykłady, zwiedzam i zjadam - nawet Stambuł - bez wychodzenia z domu”.Zaliczymy tutaj spacer po Placu Taksim i super przepis na chrupiące tureckie bajgle z sezamem.
Zajrzymy do meczetu Zeyrek a potem zjemy chrupiącą bułeczkę z koperkiem i czarnuszką.
Zajrzymy także do Pałacu Topkapi aby potem zjeść Osmańską zupę migdałową.
Zajrzymy także do Pałacu Topkapi aby potem zjeść Osmańską zupę migdałową.
Jest tu jeszcze więcej ciekawych opowieści.
Książka podzielona jest na 4 rozdziały i tak:
I Herbata i simit czyli śniadanie
II Ajran i Kebab czyli obiad
III Kawa i deser czyli podwieczorek
IV Raki i meze czyli kolacja
Polecam wszystkim do przeczytania.
Potem możecie szaleć w kuchni wykorzystując przepisy na tureckie przysmaki.
Bartek Kieżun jest specjalistą w zakresie kuchni śródziemnomorskich, jest dziennikarzem kulinarnym, podróżnikiem i fotografem.
Z wykształcenia jest antropologiem kultury a z zamiłowania kucharzem.
Ma na swoim koncie mnóstwo nagród, publikuje swoje teksty w różnych publikacjach.
Warto poczytać jego książki i czerpać z nich inspiracje, ja jestem oczarowana.
Tytuł: Stambuł do zjedzeniaAutor: Bartek KieżunWydawnictwo: BuchmanWydana w roku 2020stron: 288
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.