Jaki posiłek to by nie był zawsze będzie smakował wybornie.
Delikatnie racuszki na bazie kefiru są mega przekąską, polecam.
Lubicie takie racuszki?
Racuchy na kefirze.
Składniki:
- 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej T 650
- 400 ml kefiru
- 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku
- 1 łyżeczka mielonego ostropestu
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- dżem z czarnej porzeczki
- cytrynki w syropie
Przygotowanie racuchów:
- Wymieszałam kefir z jajami.
- Mąki wymieszałam z trawą cytrynową, ostropestem, proszkiem do pieczenia i sodą, dodałam do kefiru i dokładnie wymieszałam.
- Na rozgrzany olej nakładałam porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
- Osączałam racuchy na ręczniku papierowym.
- Podałam z dżemem z czarnej porzeczki i z cytrynkami w syropie.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Wojanowie woj. dolnośląskie |
5 komentarze
Wyglądają cudownie ;d
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zachęcam do spróbowania.
UsuńNid stracownego, patelnia na ogień i smażymy Agnieszka.
OdpowiedzUsuńZaintrygowała mnie trawa cytrynowa w proszku. Co to i gdzie można to zdobyć? Pozdrawiam, czytelniczka Beata
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w kuchniach świata ale chyba Prymat i Kamis mają takie w ofercie. Możesz też suszoną trawę cytrynową zmielić. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.