Posmakują każdemu a mogą być zjedzone zarówno na śniadanie jak i na obiad, polecam gorąco.
Szybko się je robi, szybko znikają więc spieszcie się bo za chwilę nie będzie.
Warzywne placki.
Składniki:
- 1 jajo
- 200 ml kefiru
- szczypta soli
- 2 - 3 łyżki groszku zielonego mrożonego
- 1 dymka ze szczypiorem
- 3 łyżki szczypiorku
- 1 mała żółta papryka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 pieczarki
- 6 pełnych łyżek mąki orkiszowej jasnej T 630
- 14 łyżek mąki z ciecierzycy
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka mielonego ostropestu
- olej do smażenia
Przygotowanie placków:
- Pokroiłam drobno paprykę, dymkę ze szczypiorem, pieczarki.
- Do miski wlałam kefir, dodałam jajo, sól i wszystkie warzywa, wymieszałam.
- Teraz dodałam wymieszane z sodą obie mąki i ponownie wymieszałam.
- Odstawiłam ciasto na 30 minut.
- Potem nakładałam na rozgrzany olej porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z sosem paprykowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Przedbórz woj. łódzkie |
2 komentarze
Super placuszki ^^
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.