Ten chleb jest mega zdrowy, mega smaczny, ma chrupiącą skórkę i miękki środek.
Z samym masłem już smakuje wybornie a z dodatkami to już bajka, spróbujcie koniecznie.
Pamiętajcie jednak aby nic nie zmieniać i ulepszać, tak jak prawi przepis jest najlepiej.
Chleb pełnoziarnisty.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej + dodatkowa mąka do wyrabiania - ja miałam pszenną graham T 1850
- 100 g płatków owsianych
- 50 g kaszy gryczanej surowej - dałam białą gryczaną
- 1 op. drożdży instant - 7 g
- łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki oleju
- 500 ml ciepłej wody
Przygotowanie chleba:
- Do pojemnika z pokrywką wsypałam mąkę, kaszę i płatki owsiane.
- Nie używajcie górskich ani błyskawicznych, zwykłe płatki owsiane.
- Dodałam cukier, sól i drożdże i wymieszałam.
- Teraz dodałam olej i powoli wlewałam wodę ciągle mieszając.
- Wody czasami trzeba dodać mniej a czasami więcej, zależy to od mąki.
- Ciasto ma być takie aby dało się utworzyć bochen i nie rozwalał się.
- Ja zużyłam 500 ml.
- Jak ciasto jest wymieszane trzeba je wstawić do lodówki na 10 godzin czyli najlepiej zrobić chleb wieczorem a rano upiec.
- Rano wyjęłam ciasto na blat i dałam mu 30 minut aby się ociepliło.
- Piekarnik nagrzałam do 250 C z opcją grzania góra/dół razem z garnkiem żeliwnym z pokrywką.
- Ciasto wyjęłam na blat, uformowałam bochen, nacięłam.
- Jak piekarnik się nagrzał, wyjęłam garnek, przełożyłam bochen, nakryłam pokrywką i wstawiając zmniejszyłam temperaturę do 220 C.
- Piekłam 30 minut, po czym zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 20 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Srocku woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.