Ja dziś przedstawiam wersję inną, równie pyszną jak tradycyjne ale bogatszą w warzywa.
Kotlety są soczyste i pulchne i warto je sobie sprawić, polecam.
Mielone z selerem.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 duże jajo
- 1 czerstwa kajzerka
- mleko do moczenia kajzerki
- 1 średnia bulwa selera
- 1 kiszony ogórek
- 2 łyżki musztardy
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie kotletów:
- Bułkę kajzerkę namoczyłam w mleku.
- Selera ugotowałam w osolonej wodzie, rozgniotłam widelcem.
- Do miski włożyłam mięso, dodałam selera, posiekaną natkę pietruszki, estragon, jajo, musztardę, starty na tarce o grubych oczkach ogórek a także odciśnięta z mleka kajzerkę, wymieszałam dokładnie.
- Najlepiej używać do tego dłoni.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Z masy formowałam kotlety, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z sałatką niby - Waldorf.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zamek Biskupów warmińskich w Reszlu woj. warmińsko - mazurskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.