Przepis znalazłam na blogu Ale Meksyk!.
Wszyscy mają swoją szakszukę org. shakshuka, to i Meksyk ma, pod dźwięczną nazwą Huevos rancheros czyli jaja farmerskie.
Przepis jest prosty więc zachęcam do zrobienia jeśli jeszcze nie znacie tej potrawy, a jeśli znacie wiecie że jest pyszna i też zróbcie.
Szakszuka po meksykańsku.
Składniki: 2 porcje
- 4 jajka
- 1 puszka pomidorów krojonych - 400 ml
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki drobno roztartych ziaren kolendry
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1/2 dużej białej cebuli
- sól morska
- pieprz do smaku
- spora garść świeżej kolendry
- 1 papryczka jalapeno ew. chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 100 ml wody
- 50 g sera feta pokruszonego
- 1 dojrzałe awokado
Przygotowanie szakszuki:
- Pokroiłam drobno cebulę i podsmażyłam ją na na oliwie, ok. 2 minut.
- Jak cebula się zeszkliła dodałam pokrojoną w kostkę paprykę.
- Smażyłam kolejne 2 minuty.
- Teraz dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę jalapenio, kmin rzymski,roztartą kolendrę, sól, pieprz, przesmażyłam i wlałam pomidorki z puszki, oraz wodę.
- Dusiłam całość pod przykryciem jakieś 5 minut, potem zdjęłam pokrywkę, smażyłam aż sos zgęstniał.
- Teraz w masie pomidorowej na patelni zrobiłam 4 wgłębienia i w każde wbiłam jajo, posoliłam jaja i oprószyłam pieprzem.
- Gotowałam tak ok. 3 - 4 minut aż jaja się ścięły.
- Posypałam kolendrą i na chwilę przykryłam pokrywką aby lekko zaparowało, pachnie obłędnie.
- Pokroiłam w kosteczkę awokado, posypałam szakszukę i posypałam pokruszoną fetą.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Rzeka Grabia w Ldzaniu Talarze woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.