Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy - od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania.
Ten pomysł pochodzi z książki "Tapas - Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem".
Tak podsmażony chleb jest chrupki, aromatyczny, idealnie pasuje do jaja na miękko.
Zachęcam do wypróbowania pomysłu.
Tapas.
Składniki:
- 6 - 8 kromek chleba wiejskiego
- 2 ząbki czosnku
- 4 jaja
- sól morska
- pieprz czarny
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie chlebków:
- Kromki chleba pokroiłam na trójkąty.
- Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki.
- Jaja roztrzepałam z solą i pieprzem, dodałam czosnek, wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam oliwę.
- Obtaczałam kromki chleba w jaju aby dokładnie pokryte jajem i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Podałam do jaja na miękko.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Ukiel w Olsztynie - Gutkowie woj. warmińsko - mazurskie |
2 komentarze
Ciekawy hiszpański chlebek ;)
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczny i smakowy, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.