Wybór należy do Was.
Tak czy tak, smakuje wybornie i warto go spróbować.
Polecam gorąco.
Gulasz z kukurydzą.
Składniki:
- 400 g mięsa od szynki wieprzowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 cebule
- strąk zielonej papryki
- 300 ml bulionu warzywnego
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 1 puszka kukurydzy - 400 g
- 400 g ugotowanej fasoli czarne oczko
- ser żółty do posypania - 3 - 4 łyżki
- 250 g makaronu penne tricolore
- natka pietruszki do posypania
- olej do smażenia
- sól morska
- pieprz czarny mielony
Przygotowanie gulaszu:
- Mięso pokroiłam w grubą kostkę, oprószyłam je solą i pieprzem a także mąką.
- Usmażyłam mięso na oleju w rondlu.
- Cebulę i paprykę obrałam, cebulę pokroiłam w piórka, paprykę w cząstki i podsmażyłam razem z mięsem.
- Wszystko zalałam bulionem, dodałam ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liść laurowy i gotowałam aż mięso zmiękło.
- Teraz dodałam kukurydzę i fasolkę i dusiłam 15 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pierzem.
- Makaron ugotowałam al'dente, posiekałam natkę pietruszki.
- Gulasz podałam z makaronem, posypany serem i natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca w Augustowie nad jeziorem Białym |
2 komentarze
Narobiłaś mi ogromnej ochoty na takie danie. Gulasz wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Jak miło Łucjo, dziękuję pięknie. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.