Wam też polecam.
Ja użyłam tutaj dyni Nelson bo taką miałam, użyjcie taką jaką będziecie mieli.
Pudding z chia z dynią.
Składniki:
- 125 ml mleka kokosowego
- 125 ml mleka krowiego
- 140 g puree z pieczonej dyni
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 strączek zielonego kardamonu
- 1 duże ziarno ziela angielskiego
- 1/5 gwiazdki anyżu
- 1 goździk
- 2 łyżki nasion chia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki miodu
- szczypta cynamonu do dekoracji
Przygotowanie puddingu:
- Połączyłam oba mleka, dodałam do nich gałkę muszkatołową, cynamon, ekstrakt waniliowy i utarte w moździerzu na proszek kardamon, ziele angielskie anyż i goździk.
- Teraz do mleka wsypałam ziarenka chia, wymieszałam i wstawiłam na noc do lodówki.
- Rano wmieszałam do deseru pure z dyni, dodałam miód i skórkę z pomarańczy, wymieszałam i przelałam do pucharków.
- Posypałam cynamonem.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Dom Tkacza - Muzeum w Sieradzu woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.