Głównymi jego składnikami są: sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek, miód, olej sezamowy i mąka kukurydziana.
Można go przygotować samemu w domowej kuchni i nie jest to trudne.
Polecam głównie do mięs, sajgonek, placków, krokietów, do czego najdzie Was ochota.
Sos Teriyaki.
Składniki:
- 120 ml sosu sojowego
- 1/4 szklanki wody
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie sosu:
- W rondelku wymieszałam mąkę kukurydzianą z wodą, dodałam sos sojowy, wino, ocet ryżowy, cukier oraz czosnek i imbir i zaczęłam podgrzewać ciągle mieszając.
- Gdy mieszanka się podgrzała gotowałam jeszcze chwilę aż sos lekko zgęstniał.
- Dodałam olej sezamowy, wymieszałam.
- Potem go wystudziłam, przelałam do butelki i przechowuję w lodówce nawet do 3 miesięcy.
- Używam do mięs, ryb, placków, sajgonek.
Smacznego.
Przepis kuchni japońskiej.
"Podróże małe i duże"
Na zamku w Reszlu woj. warmińsko - mazurskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.