Idealnie nadaje się do makaronów, kanapek, burgerów czy tortilli.
Jest wyrazisty w smaku i przepyszny a zrobiony samodzielnie smakuje wybornie, zapraszam do gotowania.
Włoska Arrabiata.
Składniki:
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 łyżka oliwy
- 1 i 1/2 dużej cebuli
- 8 ząbków czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 2 łyżki suszonej bazylii
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie sosu:
- Obrałam i posiekałam cebulę, posiekałam papryczkę chili, drobno posiekałam czosnek.
- W rondlu rozgrzałam oliwę, wrzuciłam na nią cebulę, czosnek i papryczkę chili i smażyłam 5 minut.
- Zalałam wszystko winem, zagotowałam i dodałam cukier, bazylię, sól i pieprz.
- Gotowałam 20 minut aż sos zgęstniał.
- Podałam z makaronem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Prymulki |
2 komentarze
Muszę wypróbować, lubię ostre sosy.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.