Są jednak popularne niemal we wszystkich krajach byłego Związku Radzieckiego, nie tylko na Krymie.
Różnią się nadzieniem w zależności od regionu: czy to baranina, czy wołowina, wieprzowina czy w końcu ser twarogowy.
Zawsze jednak są przepyszne.
U mnie dziś nadzienie wieprzowe a czebureki są wspaniałe, zachęcam do zrobienia.
Czebureki - чебуреки.
Składniki:
Ciasto:- 4 szklanki mąki pszennej T 650
- 320 ml wody
- 1 jajo
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki spirytusu lub wódki
- 500 g mięsa mielonego z łopatki lub karczku
- 2 duże cebule
- 2/3 szklanki kefiru lub maślanki
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 1 pęczek kolendry
- olej do smażenia
Przygotowanie farszu:
- Cebulę starłam na tarce o grubych oczkach, można drobno posiekać.
- Posiekałam kolendrę, którą dodałam do mięsa.
- Dodałam także kefir, sól, pieprz, majeranek, wymieszałam i odstawiłam.
- Wodę posoliłam i zagotowałam razem z masłem.
- Dodałam teraz szklankę mąki ciągle mieszając aby nie było grudek a masa się zaparzyła.
- Potem zdjęłam z ognia, dodałam resztę mąki, jajo i spirytus.
- Z masy wyrobiłam elastyczne ciasto, które uformowałam w kulę i wstawiłam do lodówki na godzinę.
- Z ciasta uformowałam wałek i podzieliłam go na 24 równe kawałeczki.
Przygotowanie czebureków:
- Z każdego kawałka ciasta wałkowałam placek średnicy 20 cm, grubości 1 - 2 mm, na połowę nakładałam farsz i nakrywałam, tak jak pierogi.
- Na dużej patelni rozgrzałam olej, ok. 2 - 3 cm i smażyłam czebureki z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam je na ręczniku papierowym.
- Można podać z ulubionym sosem np. czosnkowym.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Rzepakowe pola |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.