sobota, 9 stycznia 2021

Ciecierzyca z chorizo

Przepis na to cudownie aromatyczne danie pochodzi z książki Victorii Twead "U mnie zawsze świeci słońce".
Jest to przepis ze słonecznej Andaluzji 😃
Danie jak już wspomniałam jest aromatyczne, smakowite i idealne na zimowy obiad, polecam.
Chorizo z ciecierzycą.


Składniki: 6 porcji

  • 175 g ciecierzycy suchej
  • 350 kiełbasy chorizo
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 1 liść laurowy
  • szczypta suszonego tymianku
  • 4 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka natki pietruszki


Przygotowanie dania:

  • Ciecierzycę dzień wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie na całą noc.
  • Rano odcedziłam, zalałam bulionem, dodałam liść laurowy, goździki i cynamon i gotowałam do miękkości ok. godziny.
  • Jeśli bulionu jest za mało wystarczy dodać wody, ciecierzyca powinna być całkowicie przykryta podczas całego gotowania.
  • Potem ciecierzycę odcedziłam.
  • Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie.
  • Chorizo pokroiłam w drobną kostkę.
  • Do cebuli na patelni dodałam tymianek i posiekany czosnek.
  • Potem dodałam chorizo - u mnie było to pikantne chorizo, danie ma jeszcze bardziej wyrazisty smak.
  • Smażyłam 3 minuty i dodałam ciecierzycę, smażyłam aż chorizo się wysmażyło tworząc pikantny, pomarańczowy sos.
  • Wymieszałam wszystko z posiekana natką pietruszki.
  • Podałam z bagietką.

Smacznego.
Przepis kuchni Andaluzji.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy dworzec PKP w Aleksandrowie Kujawskim woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger