Jest to przepis ze słonecznej Andaluzji 😃
Danie jak już wspomniałam jest aromatyczne, smakowite i idealne na zimowy obiad, polecam.
Chorizo z ciecierzycą.
Składniki: 6 porcji
- 175 g ciecierzycy suchej
- 350 kiełbasy chorizo
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 750 ml bulionu drobiowego
- 1 liść laurowy
- szczypta suszonego tymianku
- 4 goździki
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie dania:
- Ciecierzycę dzień wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie na całą noc.
- Rano odcedziłam, zalałam bulionem, dodałam liść laurowy, goździki i cynamon i gotowałam do miękkości ok. godziny.
- Jeśli bulionu jest za mało wystarczy dodać wody, ciecierzyca powinna być całkowicie przykryta podczas całego gotowania.
- Potem ciecierzycę odcedziłam.
- Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie.
- Chorizo pokroiłam w drobną kostkę.
- Do cebuli na patelni dodałam tymianek i posiekany czosnek.
- Potem dodałam chorizo - u mnie było to pikantne chorizo, danie ma jeszcze bardziej wyrazisty smak.
- Smażyłam 3 minuty i dodałam ciecierzycę, smażyłam aż chorizo się wysmażyło tworząc pikantny, pomarańczowy sos.
- Wymieszałam wszystko z posiekana natką pietruszki.
- Podałam z bagietką.
Smacznego.
Przepis kuchni Andaluzji.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy dworzec PKP w Aleksandrowie Kujawskim woj. kujawsko - pomorskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.