Potrzebny będzie jednak zakwas żytni.
Wydaje mi się że taki zakwas łatwo można zrobić samemu przy odrobinie chęci, to naprawdę nic trudnego a potem można wypiekać właśnie taki oto chlebek.
Miodowy chleb.
Składniki: keksówka 26 xx 16 góra
- 180 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 ml wody
- 60 g miodu
- 10 g soli
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 50 g siemienia lnianego + do posypania
Przygotowanie chleba:
- Na suchej patelni podprażyłam siemię lniane i wystudziłam.
- Do miski wsypałam obie mąki, dodałam wystudzone siemię, sól, miód, wodę i zakwas i dokładnie wymieszałam, bez wyrabiania.
- Miskę nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 6 - 8 godzin.
- Keksówkę posmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto chlebowe, wyrównałam wierzch, spryskałam wodą i posypałam siemieniem.
- Nakryłam folią spożywczą i ponownie pozostawiłam do wyrastania.
- Tym razem na ok. 4 godziny.
- Pamiętajcie że chleb może rosnąć u każdego inaczej, zależy to od temperatury otoczenia czy mocy zakwasu.
- U jednych będą to 2 godziny a u innych 6 godzin, nie przejmujcie się tym, chleb ma wyrosnąć do wysokości foremki.
- Piekarnik rozgrzałam do 220 C z opcją grzania góra/dół a do środka włożyłam naczynie z wodą.
- Piekłam chleb ok. 45 minut a po 30 minutach wyjęłam naczynie z wodą.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Na podstawie przepisu Piotra Kucharskiego.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Ukiel w Olsztyn/Gutkowo woj. warmińsko - mazurskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.