Radzę eksperymentować z mąkami bo to świetna zabawa a potem pyszny i zdrowy chleb zjemy na śniadanie wraz z innymi zajadającymi.
Chleb jest prosty w wykonaniu, ma sprężysty środek i chrupiącą skórkę.
Zapraszam do pieczenia.
Jak zrobić zakwas? dowiecie się z przepisu, nic bardziej prostego, nie bójcie się zakwasu.
Chleb mieszany.
Składniki: keksówka 26 x 12 góra
- 100 g mąki pszennej graham T 1850
- 100 g mąki żytniej T 720
- 200 g mąki pszennej T 650
- 15 g soli
- 400 g wody
- 200 g zakwasu żytniego z lodówki
- 1 łyżeczka drożdży instant
- mąka do posypania formy i wierzchu chleba
- masło do formy
Przygotowanie chleba:
- Do miski wlałam wodę, dodałam drożdże i zakwas oraz sól, wymieszałam.
- Teraz wsypałam wszystkie mąki i dokładnie wymieszałam.
- Nie za długo, do połączenia składników.
- Dodatek drożdży sprawia że chleb szybciej rośnie ale smak ma bardziej zakwasowy.
- Foremkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch, posypałam mąką, nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam do wyrastania na ok. 2 - 3 godziny.
- Chleb ma wyrosnąć do wysokości foremki.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczony chleba wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski
"Podróże małe i duże"
Wisła w Ciechocinku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.