Jest bardzo treściwa, bardzo aromatyczna, jest wspaniała.
Może trochę pracy przy niej jest ale naprawdę warto.
Ta zupa to takie danie jednogarnkowe w którym jest dużo cennych produktów, polecam.
Pulpety w zupie paprykowej.
Składniki:
- 5 czerwonych papryk
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 300 ml bulionu warzywnego
- 3 cebule
- główka czosnku
- papryczka chili
- 250 ml śmietany 12 %
Pulpety:
- 400 g mięsa mielonego drobiowego
- 1/4 kiszonej cytryny
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- sól morska
Przygotowanie zupy:
- Paprykę, papryczkę, czosnek i cebulę wymyłam i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
- Paprykę włożyłam do pojemnika z pokrywką i zostawiłam na 15 minut aby lekko przestygła a skórka dobrze się obrała.
- Pierś z kurczaka umyłam i zalałam bulionem warzywnym, gotowałam 15 minut, po czym filet wyjęłam, przestudziłam i porwałam na kawałeczki.
- Upieczone warzywa włożyłam do bulionu, gotowałam 3 minuty, po czym zmiksowałam zostawiając pół papryki.
- Do zupy dodałam śmietanę, dosmaczyłam solą, wymieszałam.
- Mięso wymieszałam z posiekaną kolendrą, solą, papryką, sosem sojowym i posiekana cytryną kiszoną i wyrobiłam dokładnie na jednolitą masę.
- Z mięsa zrobiłam małe kulki i podsmażyłam je na oleju ze wszystkich stron, potem przełożyłam je do zupy i podgrzewałam 3 minuty.
- Odłożoną paprykę pokroiłam na kawałki.
- Zupę podałam z kawałkami papryki, porwanym kurczakiem i pulpetami.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Bąkowej Górze woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.