Powiem Wam że jest delikatna i smakiem przypomina tradycyjną jajecznicę.
Warto czasami pokusić się o takie danie, bo choć ja jednak jestem bardziej jajeczna, to taka odmiana śniadaniowa czasami się przyda.
Jajecznica bez jaj.
Składniki:
- 1 kostka tofu wędzonego - 150 g
- 1 szalotka
- 1/3 łyżeczki soli kala namak
- 2 - 3 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie dania:
- Tofu odcedziłam z wody i pokruszyłam palcami.
- Na patelni podsmażyłam posiekaną szalotkę a potem dodałam tofu i chwilę smażyłam do momentu aż zaczęło się rumienić.
- Teraz dodałam soli kala namak - innej nie polecam bo to kala namak nadaje daniu jajecznego posmaku.
- Dodałam także płatki drożdżowe aby smak był jeszcze głębszy.
- Wlałam teraz wodę, i dodałam przyprawy.
- Gotowałam mieszając aż cała woda odparowała.
- Podałam ze szczypiorkiem i pajdą chleba żytniego.
Smacznego.
Tofucznica według przepisu Jadłonomii.
"Podróże małe i duże"
Bulwary nad Wisłą we Włocławku woj. kujawsko - pomorskie |
4 komentarze
Droga Dorotko!
OdpowiedzUsuńPrzesyłam Tobie i Twoim Bliskim najcieplejsze życzenia bożonarodzeniowe. Mam nadzieję, że te święta będą radosne i przepełnione spokojem. Niech Wasz dom wypełniony będzie pokojem i błogosławieństwem.
Wesołych Świąt!
Zdrowych i wesołych świąt dla Was Łucjo. Dużo zdrowia.
UsuńSuper tofucznica ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, dobra alternatywa dla zwykłej jajecznicy.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.