Ciasto jest bardzo wilgotne, mega pyszne i warto się nim poważniej zająć no chyba ze nie lubicie strucli.
Upieczenie strucli trochę czasu wymaga, ale nie jest pracochłonne, zachęcam.
Strucla z serem.
Składniki: keksówka 30 x 14 cm
Starter:
- 40 g mąki pszennej T 750
- 10 g cukru trzcinowego
- 13 g zakwasu pszennego
- 18 g wody
Ciasto:
- 175 g mąki pszennej T 750
- cały starter
- 1 jajo
- 25 g cukru trzcinowego
- 43 g miękkiego masła
- 4 g soli
- 55 g mleka
Nadzienie serowe:
- 400 g sera twarogowego półtłustego
- 1 jajo
- 1 cm pasty waniliowej
- 2 łyżki miodu lawendowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie startera:
- Zrobiłam starter w piątek przed pracą rano.
- Wszystkie składniki startera włożyłam do słoja, wymieszałam i wstawiłam do lodówki.
- Jeśli ktoś przebywa w domu można poczekać w temperaturze pokojowej aż starter podwoi swoja objętość i jeśli nie będzie to czas na babkę dopiero wówczas wstawić do lodówki a wyjąć jak będziecie gotowi piec.
- Mój starter w lodówce urósł znakomicie, wyjęłam go z lodówki zaraz po przyjściu do domu około godziny 16, aby się ocieplił.
- Do przygotowania ciasta użyłam robota kuchennego.
- Około godziny 17 po południu do misy robota włożyłam wszystkie składniki na ciasto i wymieszałam na pierwszym biegu.
- Potem na 2 biegu wyrabiałam 3 - 4 minuty.
- Odstawiłam ciasto aby odpoczęło na 15 - 20 minut.
- Potem dodawałam miękkie masło na dwa razy, najpierw połowę a jak ciasto wchłonęło masło, dodałam drugą połowę.
- Wyrabiałam ciasto około 8 - 10 minut.
- Jeśli rozciągnięte ciasto nie jest elastyczne, wystarczy je pozostawić na kolejne 15 minut i złożyć rozciągając.
- Miskę spryskałam olejem, z ciasta uformowałam kulę i włożyłam ją do miski.
- Odstawiłam ciasto w misce z pokrywką do wyrastania na 2 godziny.
- Potem miskę wstawiłam na noc do lodówki.
- Ser przełożyłam do malaksera, dodałam jajo, miód, jogurt, pastę waniliową i zmiksowałam na gładką masę.
Przygotowanie strucli:
- Ciasto wyjęłam z lodówki,
- ocieplało się 30 minut, po czym zagniotłam je i rozwałkowałam na placek 38 x 45 cm.
- Na rozwałkowany płat ciasta nałożyłam ser, równo rozsmarowałam, zostawiając brzegi 1 cm nie posmarowane.
- Rulon ostrym nożem przekroiłam wzdłuż na dwa paski, zlepiłam brzegi, układając paski obok siebie rozcięciem w górę i zaplotłam paski, serem do góry.
- Przełożyłam struclę do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na ok. 2 godziny.
- Czasami strucla rośnie dłużej, zależy to od wielu czynników, czekajcie po prostu aż urosną.
- Potem piekłam ją w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 10 minut, zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze 30 minut.
- Jeśli strucla za bardzo się rumieni wystarczy przykryć ją papierem do pieczenia.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek książąt Saksonii w Dreźnie - Niemcy |
1 komentarze
Jest przepyszna, polecam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.