Sernik ma kremowe wnętrze i chrupiący spód i wierzch, jest idealny.
Będzie znakomity na świąteczny stół, na spotkanie przy kawie czy herbacie.
Polecam gorąco.
Potem czekam na opinie i zdjęcia.
Sernik z czarną porzeczką.
Składniki: tortownica 24 cm
Kruche ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 jajko
- 150 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki ksylitolu
Masa serowa:
- 400 g twarogu sernikowego
- 250 g serka mascarpone
- 1 budyń śmietankowy bez cukru - 40 g
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jaja
- 1/4 szklanki syropu z cytryn
Dodatkowo:
- konfitura z czarnej porzeczki - słoiczek 250 g
- cukier puder do posypania
Przygotowanie spodu:
Przygotowanie masy serowej:
Przygotowanie sernika:
Smacznego.
Źródło.
- Mąkę, posiekane zimne masło, jajo, ksylitol oraz proszek do pieczenia włożyłam do miski i zagniotłam szybko, zwarte i elastyczne ciasto.
- Podzieliłam je na dwa kawałki: 3/4 i 1/4 i każdy owinęłam w folię.
- Włożyłam ciasto na 20 minut do zamrażarki.
Przygotowanie masy serowej:
- Oba sery, budyń w proszku, ksylitol i cukier waniliowy, syrop z cytryn, wymieszałam na najniższych obrotach ale dokładnie.
- Potem dodałam jaja i zmiksowałam tylko tyle aby składniki dobrze się połączyły.
Przygotowanie sernika:
- Większym kawałkiem ciasta wylepiłam spód i boki tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na ciasto wylałam masę serową a na niej łyżeczką nakładałam konfiturę z porzeczki, delikatnie ją wciskając w masę serową.
- Resztę ciasta starłam na tarce bezpośrednio na konfiturę z porzeczki.
- Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 55 minut.
- Po tym czasie piekarnik wyłączyłam a ciasto zostawiłam w nim na 15 minut.
- Potem wyjęłam, wystudziłam i posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Proszówce woj. dolnośląskie |
2 komentarze
Ja też uwielbiam sernik pod każdą postacią:)))fajny przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.