Polędwiczki podałam z czarna fasolką i dzięki temu zyskały jedyny i niepowtarzany charakter.
Mięso jest soczyste i aromatyczne, idealne.
Polecam gorąco.
Polędwiczki w sosie.
Składniki:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 2 - 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml śmietanki 22 %
- 2 - 3 łyżki pokruszonego piernika
- 30 g płatków migdałowych
- sól morska
- pieprz czarny
- czarna fasolka do podania
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie dania:
- Polędwicę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w plastry ok. 2 cm grubości.
- Każdy plaster delikatnie palcami rozgniotłam, oprószyłam solą i pieprzem a także obtoczyłam w mące.
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam mięso na złoty kolor.
- Teraz wlałam wino i 3 łyżki wody i dusiłam mięso 15 minut pod przykryciem.
- Potem zdjęłam pokrywkę i zredukowałam sos o połowę.
- Wyjęłam mięso a do sosu dodałam śmietankę oraz piernik, zagotowałam.
- Doprawiłam solą i pieprzem, z powrotem włożyłam mięso i jeszcze chwilę podgrzewałam.
- Płatki migdałowe uprażyłam na suchej patelni.
- Podałam mięso z czarną fasolką, posypane natką pietruszki i płatkami migdałowymi.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Drezno - Niemcy |
1 komentarze
I tak tez smakuje, polecam Agnieszko.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.