Jest mega pyszna a ciasto jest pulchne i grube, jeśli nie lubicie grubego spodu idealnie będzie zrobić 4 pizze.
Zapraszam do pieczenia:
Pizza na grubym spodzie.
Składniki: 2 pizze
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej T 650
- 13 g świeżych drożdży
- 315 ml wody
- 1 łyżka soli
- szczypta cukru trzcinowego
Dodatki:
- pasta paprykowa - 2 łyżki
- kulka mozzarelli
- kostka sera topionego cheddar - 100 g
- ser z niebieską pleśnią - 60 g
- plastry szynki - 6 sztuk
- ulubione zioła
- 2 pomidory
Przygotowanie ciasta:
- Drożdże wkruszyłam do miseczki, dodałam cukier, 1/2 szklanki wody i 5 łyżeczek mąki, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia na 15 minut.
- Resztę mąki wymieszałam z solą, dodałam rozczyn, potem wlałam wodę i zarobiłam zwarte i elastyczne ciasto.
- Podzieliłam ciasto na dwie części, każdą włożyłam do woreczka foliowego i włożyłam do lodówki na 2 godziny.
- Ciasto które rośnie w lodówce ma głębszy smak i jest delikatniejsze.
- Po 2 godzinach wyjęłam ciasto i nagrzałam piekarnik razem z kamieniem szamotowym do 250 C.
Przygotowanie pizzy:
- Na łopacie wysypanej mąką rozciągnęłam jedną kulkę na płaski placek, posmarowałam pastą paprykową.
- Na paście ułożyłam plastry szynki, plastry pomidora, ser topiony, plastry mozzarelli, pokruszyłam gorgonzolę.
- Całość posypałam ziołami prowansalskimi.
- Na rozgrzany kamień zsunęłam pizzę i piekłam ją 15 minut, aż zrumieniły się brzegi.
- Drugą pizzę zrobiłam tak samo, tylko ta była bez szynki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Proszkówce woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.