Dziś propozycja na pierogi razowe z suszonymi śliwkami.
Pierogi są idealne jako obiad, jako danie wigilijne a także jako deser, są znakomite.
Pierogi z suszonymi śliwkami.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 175 ml wrzącej wody
- 25 g masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- szczypta suszonej wanilii
- 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
Nadzienie:
- 250 g suszonych śliwek
- skórka starta z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka masła
- szczypta cynamonu
Okrasa:
- 100 g masła
- 40 g cukru trzcinowego
- 80 g mączki migdałowej
Przygotowanie nadzienia:
- Śliwki pokroiłam w paseczki.
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam śliwki, potem dodałam sok i skórkę z pomarańczy i smażyłam aż masa zgęstniała.
- Dodałam szczyptę cynamonu i pozostawiłam do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta:
- Masło rozpuściłam we wrzącej wodzie.
- Do misy robota wsypałam mąki, sól, wanilię i cukier puder, wymieszałam.
- Teraz wlewałam mieszając mieszadłem hakowym, wrzącą wodę z masłem.
- Jak masa trochę przestygła dodałam żółtko i wyrabiałam aż masa stała się elastyczna.
- Przygotowanie pierogów:
- Ciasto rozwałkowałam na cienki placek i wykrawałam szklanką kółka.
- Na każdy krążek nakładałam porcje masy i zlepiałam brzegi tworząc pieroga.
- Pierogi gotowałam w osolonej, wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia 5 minut.
Przygotowanie okrasy:
- Na patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam na nim cukier i mączkę migdałową.
- Polałam okrasą pierogi.
Smacznego.
Przepis według Pawła Małeckiego.
"Podróże małe i duże"
Jiczyn - Czechy |
1 komentarze
Warto zrobić na wigilię, ja robię.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.