Uwielbiam te pierogi bo takie robiła moja babcia a smakowały wybornie.
Zawsze na wigilie zjem jednego pieroga za dużo, ale cóż tak już mam.
Pierogi z grzybami.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej T 650
- szczypta soli
- 125 ml wrzącej wody
- 20 g masła
- 1 jajo
Farsz:
- 300 g mrożonych mieszanych grzybów leśnych
- 2 łyżki masła
- biała część średniego pora
- 2 dymki ze szczypiorem
- sól morska
- pieprz czarny
- 3 kapelusze suszonych prawdziwków
Przygotowanie farszu:
- Grzyby rozmroziłam i posiekałam.
- Pokroiłam w ćwierćplasterki pora, posiekałam dymkę wraz ze szczypiorem.
- Prawdziwki zalałam wrzącą wodą i zostawiłam na 30 minut, odcedziłam i posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam grzyby, posoliłam i smażyłam 8 minut, dodałam pora, dymkę i smażyłam kolejne 5 minut aż por zmiękł.
- Na koniec doprawiłam solą i pieprzem oraz dodałam szczypiorek, wymieszałam, wystudziłam.
Przygotowanie ciasta:
- Masło rozpuściłam we wrzącej wodzie.
- Mąkę wsypałam do misy robota, dodałam sól i wlewając wrzącą wodę mieszałam mieszadłem hakowym.
- Po lekkim przestudzeniu dodałam jajo i wyrabiałam na elastyczne i zwarte ciasto.
- Rozwałkowałam ciasto na cienki placek i wykrawałam szklanką kółka.
- Na każdym krążku nakładałam porcje farszu i zlepiałam brzegi pieroga, jak kto lubi i umie.
- Gotowałam pierogi w osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
- Podałam z masłem palonym.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Góry Galiczica w Macedonii Północnej |
3 komentarze
Mniami pierożki z grzybami ;)
OdpowiedzUsuńLubisz? są przepyszne.
UsuńTylko smacznie? one smakują rewelacyjnie ha ha. A tak na serio polecam gorąco.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.