Jest aromatyczna, bardzo smakowita, idealna na deser po świątecznym obiedzie.
Rolada jest łatwa w przygotowaniu i dlatego można ją upiec na dzień przed świętami aby była świeża.
Napiszcie czy smakowała?
Rolada piernikowa.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jaja L
- 60 g cukru trzcinowego
- 40 g mąki pszennej T 650
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Krem jabłkowo - cynamonowy:
- 450 g serka homogenizowanego szarlotka - miałam Jogo
- 250 g śmietany kremówki 30 %
- 3 pełne łyżeczki żelatyny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu
Dodatkowo:
- 6 - 8 pierniczków do dekoracji
- kakao do posypania
Przygotowanie biszkoptu:
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam na sztywna pianę dodając po trochu cukier.
- Jak piana była ubita i lśniąc dodawałam po 1 żółtku cały czas ubijając.
- Na koniec dodałam mąkę i przyprawę do piernika, delikatnie wymieszałam.
- Blaszkę do rolad wyłożyłam papierem do pieczenia - spód i wylałam masę, wyrównałam wierzch.
- Piekłam biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół przez 15 minut.
- Ściereczkę bawełnianą posypałam cukrem, przełożyłam na nią biszkopt i razem ze ściereczką zwinęłam w roladę i pozostawiłam do wystudzenia.
Przygotowanie kremu:
- Śmietankę ubiłam na sztywno z miodem i cynamonem.
- Żelatynę namoczyłam w kilku łyżkach wody aby napęczniała, potem podgrzewałam do rozpuszczenia.
- Ubitą śmietankę wymieszałam z serkiem i dodałam żelatynę, dokładnie zmiksowałam.
- Wstawiłam miskę do lodówki aby krem zaczął tężeć.
Przygotowanie rolady:
- Rozwinęłam biszkopt i nałożyłam 3/4 kremu, równo rozprowadziłam, zostawiając 2 cm od brzegów dłuższych nieposmarowanego.
- Zwinęłam biszkopt w roladę.
- Z wierzchu posmarowałam resztą kremu a na górze ułożyłam małe pierniczki i posypałam kakao.
- Wstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny do całkowitego stężenia.
Smacznego.
Przepis wg pomysłu Pawła Małeckiego
"Podróże małe i duże"
Kasztany jadalne |
1 komentarze
Dziękuję Agnieszko, polecam na święta.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.