Można ją modyfikować pod własne smaki i potrzeby.
Podstawą panzanelli są pomidory, cebula, grzanki ze starego chleba i oczywiście pyszny sos, reszta to inwencja twórcza kucharza.
Zapraszam na sałatkę panzanella Kariny, toskańską panzanellę i szukajcie na blogu, jest ich sporo.
Dziś panzanella z kurczakiem, wyśmienita, soczysty kurczak i rewelacyjne grzanki, pyszota.
Sałatka po wlosku z kurczakiem.
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 2 łyżki sosu unagi
- 2 grube kromki chleba
- 1 mini sałata rzymska
- 2 duże pomidory
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek bazylii
Sos:
- 1/4 szklanki octu winnego
- 1/3 szklanki oliwy
- sól morska
- pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
Przygotowanie sałatki:
- Kromki chleba pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni.
- Kurczaka pokroiłam w kostkę, zamarynowałam w sosie unagi na 10 minut i podsmażyłam na suchej patelni, potem dusiłam pod przykryciem 10 minut aż kurczak całkiem zmięknął.
- Sałatę rzymską pokroiłam w grube paski, pomidory w grubą kostkę a czosnek posiekałam.
- Cebulę pokroiłam w piórka, bazylię porwałam.
- Wszystkie warzywa i kurczaka wymieszałam.
- Wymieszałam ocet z oliwą, solą i czosnkiem i polałam sałatkę, wymieszałam i gotowe.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy kościół w Dobroniu woj. łódzkie |
1 komentarze
Takie sałatki są bardzo pożywne, polecam i dziękuję.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.