Zaintrygował mnie sam pomysł ale jak zrobiłam to okazało się że jest to jedna z lepszych past jakie robiłam.
Nie należy się przerażać że to co wstawimy do piekarnika wygląda jak mleko, to zrobi się pastą, pyszną i aromatyczną.
Trochę pozmieniałam pod swoje wymiary blaszki, napiszę o tym w składnikach.
Wersja Sylwii jest na blaszkę 30 x 45 cm.
Polecam serdecznie.
Karantika z Maroka.
Składniki: blaszka 24 x 24 cm
- 200 g mąki z ciecierzycy - dałam 180 g
- 75 ml oliwy
- 1 jajko
- 1700 ml zimnej wody - dałam 1000 ml
- 1 i 1/2 łyżeczki soli - dałam 1 łyżeczkę
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- masło do wysmarowania blaszki
Do podania:
- bagietka
- papryka ostra
- kmin rzymski
- harissa
Przygotowanie pasty:
- Jajo roztrzepałam z oliwą.
- Mąkę wymieszałam z solą i kminem, dodałam jajo z oliwą i powoli mieszając rózgą wlewałam wodę.
- Trzeba dobrze wymieszać aby nie było grudek.
- Foremkę grubo wysmarowałam masłem i wlałam do niej masę - jest bardzo rzadka.
- Piekłam pastę na środkowej półce piekarnika w 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
- Potem przełożyłam blaszkę na wyższą półkę i piekłam jeszcze 10 minut, aż wierzch się ładnie zrumienił.
- Podałam z bagietką posypaną papryką i kuminem, odrobiną soli.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Zamek Biskupów warmińskich w Reszlu woj. warmińsko - mazurskim |
15 komentarze
Pasta z ciecierzycy wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńŻycze Ci dużo zdrowia i serdecznie pozdrawiam:)
Dziękuje pięknie Łucjo a pasta warta spróbowania.
UsuńInteresująca pasta ;)
OdpowiedzUsuńA jaka dobra, polecam.
UsuńCiekawa jestem co przypomina w smaku....jest bardzo apetyczna
OdpowiedzUsuńedsyl to ciężko powiedzieć bo ona jest kremowa, delikatna, trochę jak pasta z fasoli, trochę jak awokado, mocno paprykowa. Jest pyszna, spróbuj.
Usuńdziękuję za odpowiedz....jestem skłonna ją zrobić....bardzo jestem ciekawa jak smakuje
Usuńpozdrawiam serdecznie
Napisz tylko jak Ci smakowała?
Usuńzrobiłam.......przepyszna !!!!!!!....brawo Ty brawo Sylwia :)))
Usuńnie mogłam się od niej oderwać, mąż też chwalił
mniam mniam..... jak się cieszę ze taka smaczna
Pozdrawiam, uradowana jestem
Tak bardzo się cieszę że zasmakowała. Pozdrawiam serdecznie. A Ty jak byś określiła jej smak?
UsuńKremowy..... maślany taki delikatny puszek....nie pytać o smak - tylko robić :))))
UsuńTak tak, nie pytać....robić. Dzięki.
UsuńJeżeli smakuje tak jak wygląda, pochłonę całą blaszkę! :)
OdpowiedzUsuńNo to do roboty LanaDelRey, warto zrobić i pochłaniać.
UsuńDziękuję bardzo.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.