Tak było i tym razem.
Ja gotowałam na mleku krowim ale idealny będzie także napój owsiany czy ryżowy, spróbujcie koniecznie.
Zupa mleczna.
Składniki: 4 porcje
- 1000 ml mleka lub napoju ryżowego
- szczypta soli
- 4 żółtka
- 2 jaja
- szczypta ziaren suszonej wanilii
- 12 suszonych niesiarkowanych moreli
- 7 łyżek mąki pszennej T 750
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie zupy:
- Jaja i żółtka wymieszałam z mąką na gładkie, lejące ciasto.
- Mleko zagotowałam z pokrojonymi w paski morelami, wanilią i cieniutkim strumieniem wlewałam na gotujące mleko ciasto.
- Zagotowałam i trzymałam na ogniu jeszcze minutę alby kluseczki się ugotowały.
- Po zdjęciu z ognia dodałam miód i przelałam do miseczek.
Smacznego.
Przepis z PRL - u
"Podróże małe i duże"
W Ciechocinku |
3 komentarze
Bardzo lubię lane kluski na mleku ale moreli nigdy nie dokładałam:)))chętnie wypróbuje:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJak spróbujesz to przepadniesz, polecam Reniu. Pozdrawiam.
UsuńDziękuję i polecam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.