Knedle tak przygotowane są pulchne, aromatyczne, idealne na zimowy obiad.
Polecam zatem gorąco do wypróbowania.
Knedle z jabłkami.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
- 1- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 700 g jabłek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Sos:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru kokosowego
- szczypta wanilii w proszku
Przygotowanie klusek:
- Jabłka pokroiłam w kosteczkę, rozgotowałam z cukrem, wystudziłam.
- Ziemniaki wymieszałam z mąką, jajem, żółtkiem i szczyptą soli, zagniotłam szybko ciasto.
- Z ciasta urywałam małe kawałki, rozpłaszczałam je, kładłam łyżkę nadzienia jabłkowego i zlepiałam tworząc kule.
- Gotowałam knedle w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3 minuty.
- Sos jest moim pomysłem.
- Wymieszałam jogurt z cukrem kokosowym i szczypta wanilii i wymieszałam.
- Sosem polałam knedle.
Smacznego.
Przepis z książki "Dieta łatwostrawna"
"Podróże małe i duże"
Styczniowa Wisła w Ciechocinku |
5 komentarze
Tak jak wyglądają tak smakują, smacznego Agnieszko.
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej raz w miesiącu robię knedle z jabłkami. Bardzo nam smakują.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
O super Lusiu, cieszę się. Pozdrawiam.
UsuńWyglądają naprawdę ekstra! Przygotuje je na jutrzejszy obiad! <3
OdpowiedzUsuńHej, no i jak? smakowały?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.