Ma ona lekko słodkawy smak z lekką nutą goryczki i dlatego w naszej kuchni używam jej często.
Tym razem upiekłam przepyszne, wilgotne ciasto z jabłkami.
Zniknęło dość szybko bo jakże inaczej, jest przepyszne.
Polecam każdemu do wypróbowania.
Ciasto z jabłkami.
- 1 szklanka mąki kasztanowej
- 2 jaja
- 3 łyżki naturalnego miodu
- 1 łyżka surowego kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
- szczypta soli
- 3 duże i twarde jabłka
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w kostkę, wymieszałam z miodem i jajkami.
- W drugiej misce połączyłam mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę korzenną, sól.
- Suche składniki wsypałam do mokrych i wymieszałam aby dobrze się wszystko połączyło.
- Masa jest trochę lepka ale zwarta.
- Przełożyłam ją do keksówki, wyrównałam wierzch.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut lub do suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
"Podróże małe i duże"
Samiec gąsiorka |
7 komentarze
Interesujące ciasto ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńNo to szybciutko Agnieszko kupuj składniki i na święta masz przepyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńinspirujące, spróbuję zrobić świąteczny piernik na mące kasztanowej!
OdpowiedzUsuńBędzie znakomity. Napisz jak smakował.
UsuńDopiero odkryłam to ciasto, moim zdaniem smakuje obłędnie. :) Myślę, że raz w tygodniu to absolutne minimum, rzadziej piec nie zamierzam. :) Pozdrawiam! Marzena
OdpowiedzUsuńMoim tez i często je piekę, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.