sobota, 19 grudnia 2020

Kasztanowe ciasto z jabłkami

Używacie mąki kasztanowej?
Ma ona lekko słodkawy smak z lekką nutą goryczki i dlatego w naszej kuchni używam jej często.
Tym razem upiekłam przepyszne, wilgotne ciasto z jabłkami.
Zniknęło dość szybko bo jakże inaczej, jest przepyszne.
Polecam każdemu do wypróbowania.
Ciasto z jabłkami.

Składniki: keksówka 26 x 12
  • 1 szklanka mąki kasztanowej
  • 2 jaja 
  • 3 łyżki naturalnego miodu
  • 1 łyżka surowego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta soli
  • 3 duże i twarde jabłka
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:
  • Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w kostkę, wymieszałam z miodem i jajkami.
  • W drugiej misce połączyłam mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę korzenną, sól.
  • Suche składniki wsypałam do mokrych i wymieszałam aby dobrze się wszystko połączyło.
  • Masa jest trochę lepka ale zwarta.
  • Przełożyłam ją do keksówki, wyrównałam wierzch.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut lub do suchego patyczka.
  • Wystudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Samiec gąsiorka

7 komentarze

  1. No to szybciutko Agnieszko kupuj składniki i na święta masz przepyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. inspirujące, spróbuję zrobić świąteczny piernik na mące kasztanowej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dopiero odkryłam to ciasto, moim zdaniem smakuje obłędnie. :) Myślę, że raz w tygodniu to absolutne minimum, rzadziej piec nie zamierzam. :) Pozdrawiam! Marzena

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger