Fakt że nie ma przy nim pracy sprawia że idealnie wpisze się w świąteczne menu aby potem cieszyć domowników swym smakiem.
Zaczynamy?
Chleb bez wyrabiania.
Składniki:
- 450 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 150 ml wody
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki drożdży instant lub 20 g świeżych
Przygotowanie chleba:
- Wszystkie składniki na chleb włożyłam do pojemnika z pokrywką i wymieszałam ok. 30 sekund, do połączenia składników.
- Jeśli macie drożdże świeże to je wkruszcie do masy.
- Pojemnik nakryłam pokrywką i wstawiłam na 12 - 18 godzin do lodówki - u mnie cała noc.
- Po tym czasie wyjęłam cisto na blat, zagniotłam i ukształtowałam bochenek.
- Ułożyłam bochen na łopacie do pizzy wysypanej mąką, bochen tez posypałam mąką, można na papierze do pieczenia.
- Pozostawiłam bochen na godzinę do wyrastania.
- Piekarnik razem z kamieniem lub blachą nagrzałam do 220 C.
- Jak bochen wyrósł, zsunęłam go na kamień, nacięłam żyletką
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Meczet w Bitoli - Macedonia Północna |
1 komentarze
Dziękuję i polecam do spróbowania.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.