Ananas w cieście bo o nim mowa to chrupiące ciasto a w środku miękki miąższ ananasa, pyszności.
Polecam gorąco.
Ananas w cieście.
Składniki:
- 1 świeży ananas
- 150 ml kefiru
- 2 jaja
- szczypta suszonej wanilii
- 1 szklanka mąki orkiszowej T 630
- 1/2 łyżeczki sody
- olej do smażenia
Do podania:
- syrop z cytryn
- powidła śliwkowe
Przygotowanie dania:
- Ananasa obrałam, wykroiłam twardy środek i pokroiłam w plastry ok. 1 cm grubości.
- Kefir wymieszałam z jajem, wanilią a potem dodałam mąkę wymieszaną z sodą.
- Ciasto powinno być dość gęste aby nie spływało z ananasa.
- Jeśli jest za rzadkie wystarczy dodać odrobinę mąki.
- Jeśli nie macie ananasa świeżego a macie takiego z puszki ale w plastrach to wystarczy je osączyć na sicie i też będzie ok.
- Plastry ananasa maczałam w cieście z obu stron i układałam na rozgrzanym oleju.
- Smażyłam na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone osączałam na ręczniku papierowym.
- Podałam z powidłami śliwkowymi i syropem z cytryn.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zachodziło nad tężniami w Ciechocinku |
3 komentarze
Warto skosztować, zachęcam.
OdpowiedzUsuńTakie ananasy najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńPrawda?, cieplutkie, mięciutkie, idealne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.