To danie ziemniaczane może być podawane jako samodzielne lub jako dodatek do mięs.
Polecam bo jest bardzo aromatyczne i bardzo pyszne.
Ja użyłam tutaj swoją mieszankę kasz i dodałam kiełki lucerny.
Ziemniaki z kaszą.
Składniki:
- 10 średnich ziemniaków
- 1/4 szklanki kaszy pęczak kujawski
- 1/4 szklanki kaszy gryczanej palonej
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki śmietany kwaśnej 12% lub kwaśnego mleka
- sól morska
- pieprz czarny
- kiełki lucerny
- 1 szklanka wody z gotowania ziemniaków
Do podania:
- kwaśna śmietana lub zsiadłe mleko
Przygotowanie dania:
- Ziemniaki obrałam, pokroiłam na połówki i ugotowałam w osolonej wodzie, potem odcedziłam, zachowując jedną szklankę wody z gotowania.
- Ziemniaki utłukłam na pure z masłem.
- Kaszę ugotowałam tak aby była al'dente.
- Wymieszałam ugotowaną kaszę z ziemniakami, dodałam wywar z ziemniaków, sól, wymieszałam.
- Masę przełożyłam do naczynia do zapiekania.
- Zapiekałam ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 30 minut lub do zrumienienia wierzchu.
- Posypałam kiełkami lucerny i podałam jako samodzielne danie z kwaśną śmietaną.
Smacznego.
Przepis kuchni rosyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Jiczinie - Czechy |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.