Jesienne jabłka są aromatyczne i jak wybierzecie odmianę kwaskową, deser będzie kwaskowy, jeśli bardziej słodką, będzie delikatniejszy.
Tak czy owak deser będzie wyśmienity i szybko zniknie z pucharków a wywoła uśmiech na twarzach zjadających.
Deser z jabłkami.
Składniki:
Budyń:
- 250 ml mleka
- 1 jajo
- 1 i 1/2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka mąki pszennej T 650
Owoce:
- 2 jabłka - ulubione
- 1/2 pomarańczy
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- ulubione herbatniki
Przygotowanie budyniu:
- 3/4 mleka wlałam do garnka, postawiłam na ogniu.
- Resztę mleka połączyłam z jajem, mąką i ksylitolem, dokładnie wymieszałam aby nie było grudek i wlałam do gotującego się mleka cały czas mieszając.
- Gotowałam jeszcze minutę aż budyń stał się gęsty.
Przygotowanie jabłek:
- Jabłka i pomarańcze pokroiłam w drobną kostkę.
- Włożyłam owoce na patelnię, posypałam cukrem i cynamonem i podsmażałam 10 minut.
Przygotowanie deseru:
- Do szklaneczek wsypałam pokruszone herbatniki.
- Na herbatniki wyłożyłam warstwę budyniu, na niego poszły jabłka i ponownie herbatniki, budyń i jabłka.
- Deser gotowy.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Rynek w Poddębicach woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.