Sałatkę robi się błyskawicznie i jest smakowita.
Dla smakoszy krewetek i rukoli, idealna.
Sałatka z krewetkami.
Składniki:
- 100 g rukoli
- 125 g kuskusu pełnoziarnistego
- 300 g surowych krewetek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól morska
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamico
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól różowa himalajska
Przygotowanie sosu:
- Oliwę, ocet, musztardę, miód i sól umieściłam w słoiczku, zakręciłam i wstrząsnęłam kilka razy aż powstała emulsja.
- Kuskus przełożyłam na talerz, posoliłam, wymieszałam i zalałam wrzącą wodą na 1 cm więcej niż powierzchnia kuskusu.
- Nakryłam talerz pokrywką i pozostawiłam aż kuskus wchłonął wodę na jakieś 15 minut.
- Krewetki obrałam, umyłam i osuszyłam.
- Posiekałam czosnek.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i masło i podsmażyłam krewetki, około 2 minut z każdej strony, potem dodałam czosnek, paprykę słodką, curry i sól i smażyłam aż krewetki całe pokryły się sosem.
- Rukolę umyłam i osuszyłam.
- Wymieszałam kuskus z krewetkami i rukolą, polałam sosem i smacznego.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca w Besiekierach |
4 komentarze
Porywam przepis, bo kocham krewetki! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńNo to super, cieszę się. Napisz czy smakowało.
UsuńCiekawa sałateczka ;)
OdpowiedzUsuńSmakuje wybornie więc polecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.