Jest w niej aromatyczny kurczak, kremowy pstrąg wędzony i delikatna papaja.
Całość to idealne danie nie tylko na jesień ale przez cały rok.
Sałatka z pstrągiem i kurczakiem z dodatkiem papai.
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 80 g roszponki
- 1 nieduża papaja
- 1 pstrąg wędzony
- garść szpinaku
- ok. 80 g sera Fourme d'Ambert z niebieską pleśnią
Dressing:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy z truflą
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżeczki oregano
Przygotowanie dania:
- Pstrąga obrałam ze skóry i z ości, połamałam na kawałki.
- Papaję obrałam ze skóry, usunęłam nasiona i pokroiłam w plasterki.
- Kurczaka pokroiłam w kostkę, zamarynowałam w sosie sojowym i usmażyłam na oleju.
- Czosnek przecisnęłam do słoiczka, dodałam musztardę, syrop klonowy, oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz a także oregano i dokładnie wymieszałam.
- Umyłam i osuszyłam szpinak i roszponkę.
- Na talerzu ułożyłam liście roszponki i szpinaku, na nich ułożyłam papaję, kurczaka i kawałki pstrąga.
- Ułożyłam na wierzchu pokruszony ser.
- Wszystko polałam sosem i gotowe.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Kaliszu woj. wielkopolskie |
2 komentarze
Sałatka wygląda przepysznie. Nie jem pstrąga. W moim przypadku zastąpię go wędzona makrelą.
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam, że też będzie pyszna.
Zdrowego szczęśliwego tygodnia:)
Dlaczego nie jesz pstrąga? tak z ciekawości? Dziękuję i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.