W naszym regionie sorgo pozostaje oczywiście mało znane, ponieważ rośnie jedynie w klimatach ciepłych i gorących.
Sorgo stanowi podstawę diety mieszkańców Afryki.
Jest bezglutenową alternatywą dla pszenicy.
Dodatek warzyw do sorgo sprawił że mamy pełnowartościowe i pyszne danie.
Polecam gorąco, pamiętajcie jednak że sorgo należy namoczyć wcześniej w wodzie.
Z czym jeść sorgo?
Składniki:
- 1 nieduży brokuł
- 100 g sorgo białego
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 małe pory
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka listków bazylii
- 3 łyżki sosu worcester
- 125 ml śmietanki 30 %
- sól morska
- 50 - 100 ml wody z gotowania brokuła
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie dania:
- Sorgo namoczyłam na 12 godzin w zimnej wodzie, potem gotowałam 30 minut w lekko osolonej, odcedziłam.
- Brokuła podzieliłam na różyczki i blanszowałam 3 minuty w osolonej i pocukrzonej wodzie.
- Odcedziłam, zostawiając ok. 100 ml wody z jego gotowania.
- Pora pokroiłam w plasterki, paprykę w paski, czosnek i cebule posiekałam, posiekałam także zioła.
- Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam pora, cebulę i czosnek, potem dodałam paprykę i smażyłam 3 minuty.
- Wlałam na patelnię sos wocester i wodę z gotowania brokuła i dusiłam 5 minut.
- Teraz dodałam sorgo, wlałam śmietanę, dusiłam kolejne 5 minut i na koniec dodałam brokuła, wymieszałam.
- Doprawiłam do smaku solą i wrzuciłam posiekane zioła, gotowe.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Raciążku woj. kujawsko - pomorskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.