I choć smażyłam już placki kresowe zwane fuczkami z kapustą kiszoną to te smakują zupełnie inaczej.
Są pyszne, mają mięciutkie wnętrze i chrupiące, mega chrupiące brzegi i są idealną opcją aby przemycić kapustę kiszoną dzieciom, za którą nie wszystkie przepadają a placki będą zajadać na pewno.
Polecam gorąco.
Placki z kiszoną kapustą.
Składniki:
- 1000 g obranych mączystych ziemniaków
- 1 cebula
- 400 g kiszonej kapusty
- 3 - 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól morska
- pieprz czarny
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie placków:
- Ziemniaki obrałam i 800 g starłam na tarce o grubych oczkach a 200 na drobnych oczkach.
- Ziemniaki przełożyłam na sito i odcisnęłam nadmiar wody.
- Wodę zostawiłam w miseczce do odstania.
- Kapustę kiszoną drobno posiekałam i dodałam do ziemniaków, wymieszałam.
- Dodałam obie mąki, jajo oraz sól i pieprz a także skrobię po odstaniu wody z ziemniaków.
- Smażyłam małe placuszki na maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z kapustą kiszoną ale można podać ze śmietaną, jogurtem czosnkowym albo zajadać same.
Smacznego.
Przepis Piotr Kucharski
"Podróże małe i duże"
Fontanna w Klinice "Pod Tężniami" w Ciechocinku |
5 komentarze
Dziękuję Agnieszko, zawsze jakaś odmiana.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam placów ziemniaczanych z kapustą kiszoną. Muszę kiedyś wypróbować.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Oj, Łucjo, czas to nadgonić, są przepyszne.
UsuńUwielbiam takie placuszki ;)
OdpowiedzUsuńTo jest nas więcej, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.