Że dynia piżmowa upieczona jest wyborna już chyba nikogo przekonywać nie muszę.
Znajdziecie zresztą na blogu mnóstwo inspiracji z dynią, zapraszam.
Połączenie brukselki i dyni, to połączenie idealne a z dodatkiem sosu tahini to już rarytas, zapraszam.
Dynia, brukselka i tahini.
Składniki:
- 330 g brukselki
- 550 g dyni piżmowej
- sól morska
- olej do spryskania wierzchu
- 1/2 szklanki oleju
Sos tahini:
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie dania:
- Brukselkę obrałam z nieładnych listków, umyłam, osuszyłam.
- Dynię obrałam z nasion i pokroiłam w kostkę wielkości brukselki.
- Do formy wrzuciłam brukselkę i dynię, wlałam olej, posoliłam i oprószyłam pieprzem, dokładnie wymieszałam.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 50 minut.
- Pod koniec pieczenia spryskałam górę olejem i ponownie zapiekłam.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie zmiksowałam.
- Polałam upieczone warzywa sosem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Młyn nad Grabia w Brzeskach woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.