Potem po przyjeździe próbowałam znaleźć przepis na nią i nigdzie nic nie było.
Trafiłam w końcu na bloga: Macedonian Uisine i tam znalazłam przepis na tą przepyszną, kremową pastę z czosnku i oleju.
Kręci się ją podobnie jak majonez do momentu aż będzie biała i kremowa.
Potrzeba nam czosnku i trochę oleju.
Zaczynamy?
Pasta macedońska Makalo.
Składniki:
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 - łyżki octu jabłkowego
- ok. 200 ml oleju
Przygotowanie pasty:
- Do misy malaksera lub robota wrzuciłam obrane ząbki czosnku i zmiksowałam na gładką masę.
- Teraz ciągle miksując dolewałam po łyżce cienkim strumieniem oleju i tak do końca oleju aż pasta stanie się kremowa i biała.
- Trwa to ok. 30 minut.
- Na koniec dodałam ocet i wymieszałam.
- Pastę można przechowywać z lodówce do 6 miesięcy i stosować do pizzy, chleba, jako dip.
Smacznego.
Przepis kuchni Macedonii.
"Podróże małe i duże"
"Zatoka Kości" w Ohridzie w Macedonii Północnej |
2 komentarze
Nam też bardzo smakowała i chętnie skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Będzie Wam smakowała, ja ją robię bez przerwy.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.