Szybki przegląd lodówki i już wiedziałam.
Pianka wyszła bardzo lekka, puszysta, konsystencją przypomina ptasie mleczko.
Pomyślałam że następnym razem pokroję ją jak ptasie mleczko i zanurzę w czekoladzie a tymczasem zapraszam na przepis na przepyszną piankę.
Może być do kawy lub herbaty, jak kto lubi czy woli.
Pianka z czekoladą.
Składniki: keksówka 26 x 12 cm- 100 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- 2 jogurty naturalne po 330 ml każdy
- 250 ml śmietanki 30 %
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- pulpa z marakui do podania
- Zimną śmietankę ubiłam na puszystą masę.
- Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie a jak napęczniała rozpuściłam podgrzewając.
- Należy uważać aby żelatyny nie zagotować bo straci swoje właściwości żelujące.
- Rozpuściłam w kąpieli wodnej czekoladę, przestudziłam.
- Zimne jogurty zmiksowałam z cukrem aż stały się puszyste.
- Dodałam do nich rozpuszczoną czekoladę, zmiksowałam.
- Teraz dodałam ubitą śmietankę i na małych obrotach miksera wymieszałam.
- Na koniec cienkim strumykiem wlewałam rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszałam.
- Keksówkę wyłożyłam folią aluminiową i wlałam do niej masę, wyrównałam wierzch i wstawiłam do lodówki na min. 3 godziny.
- Potem wyjęłam z keksówki, pokroiłam na plastry a podałam z pulpą z marakui.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Niebieska cerkiew w Narwi woj. podlaskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.