Uwielbiam Jamon Serrano czyli hiszpańską długodojrzewającą szynkę, jak i salsy przeróżne, tutaj połączone razem.
Takie śniadanie to dobry początek dnia.
Pyszne śniadanie.
Składniki:
- kromki chleba razowego
- 2 jaja
- 50 ml mleka
- bułka tarta
- plastry szynki Jamon Serrano
Salsa:
- 1 ogórek kiszony
- 1/2 ogórka świeżego
- 3 rzodkiewki
- 2 łyżki kiełków kozieradki
- 1 pomidor
- 60 g czerwonej fasoli - 1 mała puszka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól morska
- pieprz czarny
- olej do smażenia
- listki kolendry
Przygotowanie salsy:
- Ogórki, pomidora i rzodkiewki pokroiłam w kostkę, dodałam osączoną fasolę, kiełki, oliwę, sól i pieprz i dokładnie wymieszałam.
- Przygotowanie grzanek:
- Mleko wymieszałam z jajami.
- Maczałam kromki chleba w jaju z mlekiem a potem w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Na każdej grzance układałam porwane plastry Jamon Serrano, łyżkę salsy i listki kolendry.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Poddębicach woj. łódzkie |
3 komentarze
Dziękuję Agnieszko, zrób sobie i popróbuj, warto.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych grzanek. Na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńNapisz koniecznie czy smakowały?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.