Danie robi się szybko, ważne aby mieć składniki kuchni hinduskiej takie jak: listki curry, czosnek, korzeń imbiru, kurkumę i dalej to już jest prościutko.
Przepis wart wypróbowania.
Danie kuchni hinduskiej.
Składniki:
- 500 g paluszków krabowych - surimi
- 60 ml oleju
- 2 cebule
- 20 listków curry
- 6 papryczek chili - ja dałam 3
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 300 ml mleka kokosowego
- sól morska
Przygotowanie dania:
- Cebulę posiekałam, paluszki krabowe pokroiłam każdy na trzy kawałki.
- Imbir obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki, pokroiłam w plasterki czosnek.
- W rondlu rozgrzałam olej i zeszkliłam na nim cebulę.
- Potem dodałam listki curry, posiekane chili, czosnek, imbir i gotowałam 5 minut pod przykryciem.
- Potem dodałam chili w proszku, kurkumę, dolałam 100 ml wody i zagotowałam.
- Gotowałam jeszcze pod przykryciem jakieś 7 - 8 minut.
- Teraz do rondla włożyłam paluszki krabowe i gotowałam 5 minut.
- Na koniec dodałam mleko kokosowe i dusiłam 2 minuty.
- Doprawiłam do smaku solą i sokiem z cytryny.
- Danie gotowe.
- Można podać z ryżem lub z bagietką.
Smacznego.
Przepis kuchni hinduskiej.
"Podróże małe i duże"
Drezno - Niemcy |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.