Robi się je szybko a smakuje naprawdę dobrze.
Polecam wszystkim zapracowanym, po przyjściu po pracowitym dniu z pracy.
Polecam także jako danie do pracy w pojemniku.
Cieciorka z papryką.
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 2 zielone papryki
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 3 pomidory
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 3 łyżki oliwy
- sól morska
- garść kiełków brokuła
Przygotowanie dania:
- Ciecierzycę namoczyłam dzień wcześniej na noc.
- Potem gotowałam ją w wodzie do miękkości, około godziny.
- Odcedziłam zostawiając trochę wody z jej gotowania.
- Posiekałam imbir, pokroiłam paprykę w paski.
- Pomidory pokroiłam w kostkę.
- Na patelnię wlałam oliwę, wrzuciłam kurkumę, chili, kmin i posiekany imbir i podgrzewałam aż przyprawy zaczęły pachnieć.
- Dodałam teraz paprykę i smażyłam 3 minuty.
- Dodałam ciecierzycę i znowu smażyłam 3 minuty.
- Na koniec dodałam pomidory i gotowałam aż się rozpadły, podlałam wodą z gotowania ciecierzycy aby się nie przypaliło.
- Doprawiłam do smaku solą a podałam z kiełkami brokuła.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Wiosenne boćki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.