Bułki robi się naprawdę szybko i są znakomite na śniadanie z miodem, dżemem czy do wędliny.
Bułki śniadaniowe.
Składniki: 10 sztuk
- 500 g mąki pszennej T 650
- 250 ml mleka
- 50 g masła miękkiego
- 25 g świeżych drożdży
- 2 małe jaja
- szczypta soli
- szczypta cukru
- mak do posypania
- mleko do posmarowania
Przygotowanie bułek.
- Mleko lekko podgrzałam, dodałam cukier, drożdże i 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut.
- Po tym czasie dodałam resztę składników i wyrobiłam jednolite i elastyczne ciasto.
- Odstawiłam miskę z ciastem na 40 minut aby wyrosło.
- Potem wyjęłam ciasto na blat, zagniotłam, podzieliłam na 10 części i z każdej uformowałam bułkę.
- Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam na 30 minut aby lekko się napuszyły.
- Potem posmarowałam bułki mlekiem i posypałam makiem.
- Piekłam bułeczki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
- Studziłam upieczone na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy młyn w Ldzaniu Talarze woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.